Expeditie De-Ice voor astmapatiënten

Het betrof hier een expeditie van 25 astmapatiënten die in september 2005 een poging deed om de top van de Noordcol van de Mount Everest (7066 m) te bereiken. 

 

Een unieke expeditie; het was de grootste Nederlandse expeditie ooit naar de Everest. Onder de deelnemers een groot aantal vrouwen, wat heel bijzonder is in de wereld van het expeditie-klimmen. En het belangrijkste; de mensen die deze uitdaging aangaan hebben 1 ding gemeen; ze hebben allen astma. 


"We zien vaak om ons heen dat mensen met astma zichzelf beperkingen opleggen terwijl zij zeer goed in staat zijn tot grote prestaties. Dit heeft grote gevolgen voor henzelf en hun directe sociale omgeving. Wij willen met deze expeditie laten zien waartoe we allemaal in staat zijn als we uitgaan van onze mogelijkheden in plaats van onze beperkingen".

De expeditie werd een succes ...  op 13 september 2005 stonden 4 deelnemers op de Noord-Col van Mount Everest!

Auspiciërende organisaties waren het Asmafonds (nu Longfonds) en de Nederlandse Hartstichting, Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging. Andere sponsors waren o.a.: Itho Klimaatbeheersing (hoofdsponsor), Vicks, van der Sluijs Groep en Lowe Alpine.

Vanuit mijn voormalige bureau Social in Business ondersteunde ik de Stichting De-Ice met kennis, ervaring en netwerken op het gebied van sponsoring, fondsenwerving en pr. De financiering was rond (100.000) en werd er een grote bekendheid van deze unieke expeditie opgebouwd.


Kijk eens naar de gemaakte documentaire.
De documentaire ‘Lucht’ neemt de kijkers mee naar wat de deelnemers van de De-ice expeditie meemaken, hun gevecht tegen vermoeidheid en hoogteziekte, de spanningen en diepe emoties, en hun onvoorwaardelijke onderlinge steun. We zien de uiteindelijke euforie als de Noordcol bereikt wordt en de intense spanning als een van de eigen klimmers de afdaling naar het basiskamp maar ternauwernood haalt.


Boek
Sichting De-Ice maakte een fraai boekverslag van de expeditie met fotografie van Arie Kievit.
Zie onderstaande "cover". Boek is bij BolCom te koop.