Geschiedenis

Jazz is een op improvisatie gebaseerde muziekstijl die beïnvloed is door West-Afrikaanse ritmes en ontstaan is in de Afro-Amerikaanse gemeenschap van
 
New Orleans uit een kruisbestuiving van ragtimebluesfolk en negrospirituals.

Oorspronkelijk betekende het woord 
jazz een "zeer energieke dans". Jazz werd in de beginjaren door het grote publiek niet erg geaccepteerd, vooral omdat deze soort muziek geassocieerd werd met losse zeden en een lage sociale status. Toen blanke en gemengde jazzorkesten zoals dat van Benny Goodman vanaf de jaren 1930 deze muziek begonnen te spelen, werd het ook voor blanken een aanvaarde vorm van entertainment.

De 
swingperiode die toen begon betekende een hoogtepunt in de populariteit van jazz, iets dat voornamelijk te danken was aan het feit dat jazz toen nog steeds uitsluitend dansmuziek was. Toen jazz vanaf de jaren vijftig evolueerde naar meer experimentele muzikale vormen, en vanwege de opkomst van opwindende dansmuziek zoals rock-'n-roll, ging de verkoop van jazzplaten sterk achteruit.

De jazz is echter gebleven, en blijft zich vernieuwen. Dit artikel geeft een overzicht van de jazzgeschiedenis vanaf ragtime en 
hotjazz tot de fusionstijlen van de laatste decennia.

Bron en meer informatie
Wikipedia

 

Jazz in Nederland kent een grote historie. Kijk en luister eens naar onderstaande afleveringen over de geschiedenis van de "Jazz in Nederland".


Ook in de Tweede Wereldoorlog heeft de jazz in Nederland een aantal interessante en turbulente ontwikkelingen gekend.
Kijk eens hier naar de informatie die de Stichting Behoud Oorlogsherinneringen op hun facebook heeft geplaatst
op basis van de info van het Nederlands Jazz Archief en NPO2Radio.
 

Benny Goodman Orchestra